18 marraskuuta 2015

Vähän sekarotuisista

Arvelin tämänkin päivän tulevan joskus, kun olen Hurttahuoneen haasteita selaillut. No nyt se sitten tuli, kun portaalissa sattui olemaa meitä koskeva haaste ja kaikinpuolin mielenkiintoinen. En ole sen kummemmin kysymyksiä aiemmin miettinyt, vaikka niitä minulta silloin tällöin kysytään. Vastaillaan nyt kuitenkin!

1. Mitä rotuja koirassasi on?
Tuikussa on puolet newfoundlandinkoiraa, loput labradorinnoutajaa ja suomenajokoiraa. Vilkussa on 3/4 osaa bordercollieta ja loput australiankelpietä.

2. Miksi valitsit juuri sekarotuisen?
Tuikku oli vähän sattumankauppaa. Edesmenneen koiralle piti saada mikä tahansa toimiva rekku ja vanhempien kriteerien mukaan räätälöin listan jonka perusteella koiraa etsin. Tuikku on ollut kyllä enemmän kuin hintansa väärti, joskaan ei ensimmäiseksi omaksi koiraksi ihan se paras. Vilkku oli tarkkaan harkittu, pitkään odotettu ja etsitty "the koirani kaksi". Vuoden pähkäilin rotuja ja tutustuin eri mahdollisuuksiin, toisen vuoden etsin aktiiivisesti pentuetta ja sopivaa pentua.

3. Kävikö mielessäsi ollenkaan rotukoiran hankinta?
Vilkun kohdalla tutustuin ausseihin ja bortsuihin ja puhdaskin houkutteli jossain kohtaa. Sain kuitenkin riittävästi näyttöä sille, miksi puhdas ei olisi minua varten. Enkä silloisilla etsinnöilläni löytänyt edes kasvattajaa, jonka työtä olisin halunnut tukea. Loppujen lopuksi tarvitsisin puhdasrotuista vain jos haluaisin näytelmöidä tai valioitua agilityssä tai tokossa, tai jos jostain syystä tahtoisin pk-puolelle. Mikään edellä mainituista ei vedä puoleensa pintapuolista mielenkiintoa enempää, joten ei sitä viitsi turhaan hankkia niihin tarkoitettua koiraakaan.

4. Käytätkö ikinä sekarotuisesta koirasta nimitystä "seropi"? Loukkaannutko tästä nimityksestä?
Melkein aina, nopeampi sanoa ja kirjoittaa. Jos joku ihan oikeasti loukkaantuu tuosta, niin mahtaa olla asiat huonosti.

5. Mitä mieltä olet sekarotuisen pennuttamisesta?
Kysymyksen voisi muotoilla, mitä mieltä olet koiran pennuttamisesta. Ihan ok niin kauan kun perusteluissa edes puolet on faktaa ja hommassa on muukin tavoite kuin "jee ihq pentui mun piskillä". Loppujen lopuksi muiden toiminta ei minulle kuulu, joten en jaksa tehdä aiheesta numeroa. 

6. Harrastatko koirasi kanssa jotakin?
Tuikun kanssa rallytokoa, vesipelastusta ja nyt aloittelemme taakanvetoa. Vilkun kanssa tokoa ja frisbeetä ja peko kiinnostaa.

7. Oletko käynyt mätsäreissä, x-rotuisten luokkiin osallistuen?
Juu on tullut käytyä, etenkin Tuikun pentuaikana.

8. Miten varmistuit sekarotuista koiraa ostaessasi, ettet tue pentutehdastoimintaa?
Aikuisten oikeesti siitä ei voi koskaan olla varma, osti sitten minkä tahansa koiran. Ihmiset kun tykkäävät puhua mitä sattuu, tai sitten ovat sopivassa kohtaa puhumatta. Selvitystä parempaan päin auttaa kuitenkin kun googlettaa nimen, puhelinnumeron ja vaikka sähköpostinkin. Kannattaa suhtautua löytämäänsä kriittisesti ja tenttailla moneen kertaan samoja kysymyksiä.

9. Oliko sekarotuinen koirasi suunnitellusta vai vahinkopentueesta?
Tuikku on "muka" vahinkopentueesta, mutta koska Tuikusta on nuorempia ja vanhempia vuosimalleja, on Tuikku lähinnä sellainen välinpitämättömyystuotos. Hinnan puolesta niitä pentueita ei voinut sanoa rahan tekemiseksi. Tuolloin minulla ei ollut tietoa/rahkeita valikoida niin tarkasti pentua. Vilkku on suunnitellusta pentueesta, kun lampuri teetti koirillaan pentueen sitä varten, että saa koulutukseen paimenkoiran.

10. Onko sekarotuinen koirasi FIX-rekisterissä?
Kyllä, kumpikin ovat nykyisin. Toistaiseksi en ole kokenut mitään hyötyä hommasta, mutta ehkä jos joskus kilpaillaan jossain niin sitten.
 

1 kommentti:

  1. Ai teilläkin aloitellaan taakanveto harrastusta :D Mullakin on ollut ajatelussa se harrastus Väinölle, tarkotus olis sille saada tilattua taakanveto valjaat. Jollainlailla parempi vaihtoehto kun ns. valjakko hommat kun ei tartte kun yhden koiran :D

    VastaaPoista

Kysy rohkeasti ja keskustele asiallisesti :)